top of page

 

Κεράσια

 

Во областа на Αγιάς και κυρίως στο Μεταχοχώρι постојат многу неδροκαλλιέργειες κερασιάς. Таквата керазија на оваа област е сαρκώδη и се карактеризира со длабока црвена боја и здрав вкус.

 

Τα кераσια Αγιάς се промовираат во целата Грција, додека многу производители имаат киоски по должината на правецот што минува од Αγιά και ги продаваат производите во меѓусебните градови во нејзината област.

 

Στο Μεταξοχώρι για повеќе од 23 години се одржува во јуни η ομώνυμη γιορτή κερασιού.

 

Цреши

 

Црешите во областа of Agia and Metachochori се месести и се карактеризираат со нивната длабока црвена боја и нивниот вкус.

 

bottom of page